diumenge, 3 d’octubre del 2010

Piràmide de Maslow

Aquests dies hem estat parlant de la persona com projecte, de la necessitat de definir amb solvència aquest projecte per donar sentit a la nostra vida, per omplir-la de dignitat. L'adolescència és el moment en que les persones agafam certa autonomia i ens enfrontam tot sols als primers reptes. Alguns d’aquests reptes suposen prendre complexes decisions, el que ens provoca certa angoixa per la incertesa dels resultats. Certament, tenir un projecte de vida ens ajuda a donar equilibri i solidesa a les nostres decisions, és a dir, saber el què volem fa molt més fàcil qualsevol decisió.

Abraham Maslow  va escriure l’obra “Una teoria sobre la motivació humana”(1943) on ens proposa una piràmide dels eixos que ens mouen a actuar.


La idea d’una piràmide ens suggereix, d’entrada, una gradació de nivells o escalons que cal superar per arribar a cotes més altes, sempre i quan, és clar, ens interessi arribar-hi. No estic massa segur de que el model social i educatiu que tenim ens proposi anar molt més enllà dels primers escalons, és més, probablement deixa ben a les clares que no hi ha cap necessitat de pujar massa escalons d’aquesta piràmide per sentir-se bé amb si mateix.

El vídeo que teniu a continuació és un anunci que es fonamenta en l’anàlisi de les motivacions que fa Maslow en aquesta piràmide. Doncs bé, cerca informació sobre la piràmide de Maslow i elabora una dissertació de 140 - 160 paraules [Seguint l’esquema que donàrem a classe] donant el teu punt de vista en relació a si el model de vida que ens ofereix la societat consumista actual ens condueix a l’autorealització en el sentit de Maslow o, per contra, ens convida a romandre en els esglaons inferiors.

[Aquesta activitat ha d'estar presentada el dia 7 d'octubre abans de les 9:00h: la comentarem a classe]